Piompun koti

Piompun koti

sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Mansikkamaa

Hoh hoijaa, on pässyt tämän emännän mansikkamaa retuperälle! Sitä se oli jo viime kesänä, mutta en millään innostunut/jaksanut ottaa sitä työn alle. Viime kesänä mansikoita kuitenkin tuli ihan kivasti syönti marjaksi. Aikaisempina vuosina satoa tuli niin paljon, että saatiin syödä niin, että napa paukkui ja riitti vielä säilöttäväksi pakastimeen. Tartuin härkää sarvista ja aloitin mansikkamaan uudistuksen. Muistelen jostain lukeneeni, että mansikan taimet olisi uusittava viiden vuoden välein. Kaivoin vanhoja arkistojani ja löysinkin sieltä piirtämäni mansikkamaa suunnitelman, joka on päivätty, (mansikat istutettu) 30.5.2006. Niin ne vuodet vaan vierähtää.
Seuraavaksi laitan vain Polkaa, koska se tuotti ehdottoasti eniten satoa. Marjat on tummanpunaiset ja nams nams, huippu makeat! Olipa kiva tietää mitä muita lajikeita olin istuttanut. Polkan taimia saatiin M:n työkaverilta ja muut taimet olin näemmä ostanut.


Ja sitten, ei varsinaisesti liity aiheeseen. Mä ihmettelin, kun maata kääntäessäni mulle tuli outo haikea tunne. Ihmettelin, mutta en tajunnut mitä se oli. Nähdessäni mansikkamaa suunnitelman (päivämäärän) tajusin mitä se outo tunne oli. Mä ihmettelin, että miten mä olin siinä surussa, veljeni kuoleman surussa jaksanut tehdä meille mansikkamaan. Ehkä se oli terapiaa parhaimillaan, kun en enää sitä muista, mutta outo tunne alitajunnasta kertoi siitä. Mä en ajatellut Mikaa kun se tunne tuli, se oli jotain tyhjyyttä, haikeaa mitä lie. 


No mutta kasvimaan kimppuun!Näissä kuvissa näkee aika hyvin, miten rikkikset on vallanneet maata mansikkakankaasta huolimatta. Rikkaruohot ei tule kankaasta läpi, mutta ne kasvaa kankaan päällä, ovat siementäneet ja levinneet. Pesuaine pullo on kotilopyydys, jossa on kloritti-vesi liuosta mihin ne kuolevat heti. Siitä päästäänkin siihen, että tuholaisia riittää! Kotilot syövät kaiken vihreän ja sitten huomasin, kun kaivoin taimia ylös, kusiaiset! Yök yök kummallekin! Kusiaiset syövät mansikan juuria :( Mun pitää perehtyä josko niitä voisi myrkyttää, mahdolisimman luonnonmukaisesti tietenkin.

Joo ei ole ihan iisiä hommaa, haastetta riittää.Näissä kuvissa olen päässyt työn alkuun. Toisessa kuvassa yksi rivi on kaivettu pois. Levitin kankaan takaisin, ettei rikkaruohot enempää valtaa alaa.Istutin taimet (mitä oli jäljellä kusiaisilta) ruukkuihin. Ajatuksena olisi laittaa kaikki olemassa olevat Polkan taimet ruukkuihin täksi kesäksi. Jospa niistä muutaman marjan saisi ja toivon, että ne tekisi rönsyjä! Täytyy antaa rakkautta ja ravinteita. Toiveena olisi, että uusi maa olisi valmis syksyllä ja voisin istuttaa uusia rönsyjä.

Haaveena olisi helppohoitoinen mansikkamaa! Meinaan ottaa mallia Eilistä paistoa blogin Johannan kasvimaasta. Suosittelen kurkkaamaan! Muutenkin Johannalla on mahtavia ideoita asiasta kuin asiasta :)

Mä haluan laatat rajaamaan mansikkamaan nurmikosta ja vielä maalle puiset reunat. Just niin kuin Johanna on tehnyt. Helpottaisi kummasti tätä touhua! Mulla oli pieni kasvimaa mansikamaan jatkona, mutta eipä siinä enää kasva kuin ruohosipuli ja rikkaruohot. Se olisi myös tarkoitus liittää mukaan tähän suunnitelmaan.

Ja onko tämä kaikki sen vaivan arvoista? Tottahan toki! Mikään ei voita oman maan mansikkaa :)

Työn iloa puutarha unelmiin.

Anne

6 kommenttia:

 1. Kylläpä sulla onkin paljon mansikoita! Ja mikä on tuo kehikko siinä päällä, näyttää kätevältä?! Kiitos myös tiedosta, että kusiaiset syö mansikan juuria.. hitsi, me taidettiin nimittäin laittaa just kusiaispesän päälle meidän kasvimaa ja etenkin mansikat... argh!! No, tietää ainakin sit mistä johtuu jos mansikat kuukahtaa.

  Mä kans olisin halunnu Johannan näköiset mansikkasysteemit, ne on kyllä niin kätsyt. Mutta kattoo nyt ensin näin ja alan sit miettiä jatkoa ja uusia virityksiä jos tää innostus edelleen jatkuu.. =D

  VastaaPoista
 2. Kehikko on sähköputkea siis kai sitä suojaputkea. Se on tosi kätevä kun sadon aikaan pingottaa verkon siihen. Ei mee sato lintujen suuhun ja mansikat on helppo kerätä, kun sinne mahtuu sisään. Suosittelen hyvä, helppo ja halpa.

  Kusiaiset on inhottavia! Olis edes tavallisia murkkuja, ne ei satuta!

  VastaaPoista
 3. onhan ollut urakka! Täällä mansikkamaa ihan pomminjäljiltä, kun en sitten istuttaessa laittanut kangasta tai muovia. Melkoinen villiviidakko. Tosi hyvä tuo Johannan idea, enpä ole ennen nähnytkään tuommoisia penkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä laitoin kankaan, niin se on pitänyt maan suht siistinä. Maa on kuitenkin 6 vuotta vanha jo. Taimet on liian vanhoja, niin pakko uudistaa.

   Johannan penkit on loistavat!

   Poista
 4. Ooh, kiitos kaikille kehuista, olen nyt täällä ihan otettu :)

  Minullakin oli alkuunsa ihan perusmansikkamaa. Jotenkin se lärvähti ja meni ihan hunningolle parissa vuodessa. Tuo "pyramidilaatikko" systeemi lähti ajatuksesta että mansikat säilyisivät kuivempina ja puhtaampina jos roikkuvat laidan yli. Tilaakin säästyy täällä rajallisella urbaanitontilla.
  Ensimmäiset laatikot rakensin toissa syksynä, tilanne näytti hyvältä ja viime syksynä lisäsin yhden lootan. Edelleen tarkoituksena on rakentaa ainakin yksi lisäloota.

  Viime kesänä käytin katteena ruohosilppua. Nyt meinasin kysäistä tutulta maanviljelijältä kuivan heinäpaalin. Ajattelin kokeilla sitä taimien juurelle "kuivikkeeksi" ja kaunistukseksi...

  Minulla kanssa suuri osa on nyt polkaa. (Siksi vaan kun sain sen rönsyjä tutulta :) Aiemmin laitoin minäkin honeyea, iso marja, mutta ei häävin makuinen. Polka taitaa olla yksi parhaista harastelijalajikkeista.

  Työn iloa puutarhaan :) Kerrohan kuulumisia kesän mittaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi onkin muuten Hyvä pointti, että marjat pysyy puhtaampina vaikka kangaskin tietty auttaa tähän, mutta pysyvät vielä parempina. Ja tuosta sinun pelkistä on varmaan helpompi kerätä marjat ja muutenkin hoitaa penkkiä.

   Postailehan sitten kun alat rakentaa uutta penkkiä niin saadaan vinkkejä lisää.

   Poista

Kiitos kivasta viestistäsi :)